Pokok Petai | |||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Pengelasan saintifik | |||||||||||||||
|
Pokok Petai merupakan sejenis tumbuhan dalam famili Fabaceae yang berasal dari kawasan Asia Tenggara yang beriklim panas lembap. Pokok ini selalunya tumbuh meliar di dalam hutan-hutan Malaysia, Indonesia, Brunei and Thailand, tetapi jarang didapati selain kawasan Asia Selatan. Nama botaninya Parkia speciosa - Hassk.
Isi kandungan |
Terminologi
Pokok petai atau dalam bahasa saintifiknya disebut Parkia speciosa ( juga disebut kacang pahit, Thai: sataw (สะตอ), kacang klaster berpusing, yongchaa, yongchaak atau kampai, zawngtah atau kacang busuk). Tumbuhan ini hadir dalam genus Parkia dalam keluarga Fabaceae.
Mempunyai salut berbentuk papan yang panjang, dengan isi kacangnya yang
berwarna hijau terang serta saiz dan bentuk seperti kacang almond namun
mempunyai bau yang busuk dan kurang menyenangkan. Namun rasanya agak
pahit jika dimakan mentah, tapi sedap dimakan secara mentah, dibakar
atau bersama sambal. Bau busuk yang agak kuat yang keluar dari petai
adalah bau gas metana semulajadi yang tersimpan dalam isi kekacangnya.[1]
Ciri fizikal
Pokok Petai merupakan pokok saka yang besar dan rendang, dan boleh tumbuh setinggi 30 meter.
Buah petai terdapat dalam deretan panjang dan nipis yang dikenali
sebagai "papan". Setiap papan buah mempunyai antara 12 hingga 15 biji
benih tersusun memanjang sepanjang buah. Buah ini, yang panjangnya
sehingga 50 sentimeter
apabila cukup tua, mempunyai kulit yang tebal tetapi lembut, benih dan
licin berwarna kemerah-merahan. Biji-biji inilah yang dimakan
kadang-kadang mentah dan kadang-kadang dibakar. Buah petai sering
dimakan sebagai ulam
oleh peminat, tetapi kurang popular kerana mempunyai bau yang kuat.
Biasanya, petai dicicah dengan sambal untuk dimakan bersama nasi.
Biji-biji petai yang dikupas, biasa juga dimasak sambal tumis bersama udang atau kerang.
Khasiat
Berdasarkan kajian, buah petai yang berbintil-bintil pada papannya dikatakan mengandungi kadar protein dan lemak yang tinggi berbanding tumbuhan hutan yang lain, iaitu sebanyak 8 peratus, 11 peratus karbohidrat, 71% air, banyak mengandungi kalsium, fosforus, zat besi, vitamin A, B1, B2 dan C.
Sebenarnya kandungan pemakanan biji petai berbeza mengikut umur dan
kesegaran bijinya. Buah petai yang kecut ataupun bijinya tidak membulat
mempunyai kandungan khasiatnya kurang. Dalam perubatan tradisional Melayu, biji petai dipercayai berkesan untuk merawat penyakit jantung dan penyakit kencing manis, mencuci buah pinggang, serta untuk mengeluarkan cacing daripada kanak-kanak yang kecacingan.
Menerusi informasi dari Penolong Pegawai Pertanian Kanan, Institut Biosains, Universiti Putra Malaysia (UPM), En. Tajuddin Abd. Manap. Kandungan klorofil
dalam biji-biji petai berfungsi sebagai agen antioksidan yang baik
untuk kulit, memastikan kesegaran tubuh, dan memperbaiki sistem
penghadaman pengamal (makanan berasaskan petai). (Kosmo 28 Mei 2011)
Petai juga berkemampuan untuk membekalkan tenaga yang tinggi kerana,
biji kekacang petai mengandungi gula semulajadi seperti fruktosa,
glukosa, sukrosa dan kombinasi daripadanya. Petai juga mengandungi Trytophan,
yang mampu mengawal tekanan seseorang, trytophan dapat bertukar kepada
serotonin dimana dapat menjadikan orang lebih relaks, gembira dan
menjadi emosi lebih stabil. Kandungan zat besi dalam petai mampu
mengurangkan risiko mendapat anemia
di kalangan pengamalnya. Vitamin B6 petai membantu mengawal paras gula
dalam darah dan membantu wanita yang mengalami kebingungan tatkal
mendapat sindrom premenstrual.
Kandungan kalium dalam petai dengan kandungan rendam garamnya baik
untuk menurunkan tekanan darah tinggi dan mengurangi risiko strok. Petai
juga mempunyai serat tumbuhan yang baik bagi pengahadaman dan dapat
mengelakkan gejala sembelit dari mudah berlaku. Terdapat petua yang
mengesyorkan adunan petai bersama susu dan madu, adunan ini dipercayai
dapat mengurangkan masalah kemabukan, kerana herba petai, madu dan susu
dapat memperbaiki aras glukosa dan mengembalikan aras cecair badan
ketahap seimbang. Petai juga baik bagi seseorang yang telah memberhenti
dari menghisap rokok dan dalam proses rehabilitasi. Kandungan Vitamin B6
dan B12 serta kalium dan magnesium dapat membantu dalam mengatasi kesan
langsung akibat pemberhentian pengambilan nikotin.
Kulit pepapan petai dibahagian licin dalam poket biji petai disimpan
boleh diusap pada bahagian bengkak atau kemerahan-merahan di kulit
disebabkan oleh gigitan nyamuk.
Namun begitu memakan petai pada kuantiti yang banyak juga tidak baik kerana mempunyai kadar asid amino yang tinggi yang dapat mengakibatkan komplikasi pada ginjal.[2]
Pembiakan
Pokok petai mula berbunga ketika berusia lima tahun. Pendebungaan pokok ini adalah melalui spesies kelawar Eonycleris spelaed yang juga merupakan agen pendebungaan bagi Pokok Durian. Oleh kerana pokok petai dan pokok durian adalah bermusim, kelawar Eonycleris spelaed mencari makan dari madu pokok Bakau jenis Sonneratia pada musim yang lain.
Pokok petai biasanya ditanam menggunakan biji benih.
Jenis petai
- Pokok Petai (Parkia speciosa)
- Pokok Petai Kerayung (Parkia javanica)
- Pokok Petai Maranti ( Parkia ingsularis),
- Pokok Petai Nering ( Parkia sumatrana).
No comments:
Post a Comment