Pokok Gajus
Buah gajus yang sudah sedia untuk dituai.
|
||||||||||||||
Pengelasan saintifik | ||||||||||||||
|
||||||||||||||
Nama binomial | ||||||||||||||
Anacardium occidentale L. |
Gajus, janggus, jambu golok, jambu monyet, bunga kesasar, atau jambu terung [1] adalah sejenis pokok berbuah. Nama saintifiknya ialah Anacardium occidentale [2]
dan ia tergolong dalam keluarga Anacardiaceae. Jambu Golok mendapat
namanya dari bentuk bijinya yang berada di luar buah dan berbentuk
bengkok seperti hulu golok. Pokok ini berasal dari negara Brazil dan ditanam untuk mendapatkan bijinya.
Biji buah gajus yang digoreng atau dipanggang adalah sejenis makanan
ringan yang boleh didapati di pasaran. Ia juga boleh digunakan sebagai
hidangan masakan dan kuih. Buah Jambu Golok boleh dimakan tetapi bijinya
lebih laris dipasarkan. Buahnya lembut dan banyak mempunyai air, dan
sering digunakan sebagai sayur dalam masakan. Bijinya mempunyai kulit
yang keras dan benih di dalamnya mempunyai rasa lemak seperti kacang.
Bijinya mempunyai getah bisa yang boleh mengakibatkan kudis. Bijinya
perlu diproses dengan digoreng dengan pasir, supaya tidak hangus,
sebelum dimakan.
Pucuk muda gajus berwarna merah boleh dimakan mentah dicecah bersama sambal belacan, budu, cencalok atau mana-mana pencecah yang lain. Rasanya lemak-lemak kelat.
Isi kandungan |
Ciri-ciri botani
Ia pokok sederhana besar setinggi 8-12 m, bercabang banyak, kanopi
terbuka. Batang melengkung, berkayu, bergetah. Daun tunggal, sederhana
besar, susunan berselang-seli, bertangkai, berbentuk bujur dengan
pangkal runcing dan hujung membulat, tepi rata, uart daun selirat, pucuk
berwarna merah perang bertukar menjadi hijau tua setelah matang,
permukaan berkilat, liat, licin, urat sisi jelas kelihatan. Bunga kecil,
terdiri dari jantan dan betina tersusun dalam jambak bunga yang keluar
dari hujung dahan dan ketiak daun. Buah jenis nat, berbentuk ginjal,
keras, berwarna hijau ketika muda dan bertukar coklat apabila matang.
Pudung buah yang disangka buah berwarna kuning atau merah setelah
matang.
Khasiat
Buah gajus mengandungi protein, asid sterik, riboflavin, thiamin,
lemak, vitamin (A, B dan C), kalsium, zat besi, magnesium, zink dan
sulfur.[perlu rujukan] Manakala daunya pula mengandungi tanin-galat dan flavonol.[perlu rujukan]
Ia dikatakan dapat merawat faraj berbau busuk, tidak selera makan, darah toksik, cirit-birit, mual dan muntah.[perlu rujukan]
No comments:
Post a Comment