CERMAI | ||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Buah cermai
|
||||||||||||||||||
Pengelasan saintifik | ||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||
Nama binomial | ||||||||||||||||||
Phyllanthus acidus (L.) Skeels. |
||||||||||||||||||
Sinonim | ||||||||||||||||||
Phyllanthus distichus Müll.Arg. Cicca acida Merr. Cicca disticha L. Averrhoa acida L. |
Cermai atau nama saintifiknya Phyllanthus acidus merupakan satu-satunya pokok dalam keluarga Phyllanthaceae yang boleh dimakan.
Buah cermai biasanya dimakan mentah bersama garam atau dijadikan jeruk. Buah muda boleh dijadikan ulam
dengan ditumbuk bersama dengan sambal belacan dan dimakan bersama nasi.
Pucuk mentah atau yang dicelur atau direbus boleh dicecah bersama
sambal belacan, budu, cencaluk atau pencecah yang lain. Rasa buahnya
masam dan pucuk pula masam dan sedikit kelat.
Isi kandungan |
Ciri-ciri botani
Pokok kecil setinggi 3-9 m. Batang tidak banyak percabangan. Daun
tunggal, berbentuk bujur telur, susunan berselang-seli di ranting kecil
sehingga kelihatan seperti daun majmuk, pucuk muda berwarna hijau
kekuningan campur kemerahan. Bunga majmuk, mempunyai jenis jantan,
betina atau dwijantina (hermafodit),
berwarna merah jabmu, terdapat dalam jambak bunga yang keluar dari
batang dan dahan. Buah berbentuk bulat berlekuk enam, kulit berwarna
kuning, warna isi kekuningan, dan rasa masam.
Khasiat
Daun cermai mengandungi banyak air, karbohidrat, saponin, flavonoida,
tanin, polifenol, protein, lemak, dan serat. Manakala buah pula
mengandungi serat, mineral dan vitamin C.
Dikatakan memakan pucuk cermai dapat merawat alahan kulit, penawar
racun gigitan serangga biasa, lumbago, sengal-sengal peha, tekanan darah
tinggi, dan kanser.[perlu rujukan] Buahnya pula dapat merawat sembelit.
No comments:
Post a Comment